Vissza

Bekerlhet-e a htkznapi letnkbe a robotika?


Hogyan llnak a Magyarok a robotokhoz, s hogy befrkzhetnek-e a mindennapjainkba?

Az idei, 2024-es HVG Állásbörze ismét lehetséget biztosított arra, hogy az álláskeresk személyesen találkozhassanak több mint száz munkaadóval. Az eseményen a robotika is nagy figyelmet kapott, különösen a Bastion Group által bemutatott robotkutya.

Hajós István, a Bastion Group vezetje, eladást tartott a "Hogyan készítsük fel a társadalmat a robotokkal teli jövre?" témában. Hangsúlyozta, hogy bár a magyarok lassabban fogadják el a robotikát, az érdekldés egyre n. Szerinte lassan áttörhetünk a digitalizált világba, de még sok falat kell lebontani.

A munkahely elvesztésének félelme valós lehet a robotok térnyerése miatt. Azonban Hajós István szerint a robotika terén tapasztalható gyors fejldés vonzó lehet az emberek számára. Bár a robotok képesek lehetnek bizonyos feladatokat kiváltani, sok területen már most is jelen vannak. Példaként említette az ipari gyártást és a tzoltást, ahol már alkalmaznak robotokat.

Az állásbörzén bemutatott robotflotta, amely magában foglalta a járröz, a ferttlenít és a humanoid robotokat, valamint a robotkutyákat, jól szemléltette a robotok sokoldalúságát. Hajós István szerint a robotok és az ember képesek együtt dolgozni, és tervei között szerepel a rendrségi akciókhoz is robotok bevonása.